Ons doel
Door de ‘stikstofuitspraak’ in 2019 moet Nederland nieuwe maatregelen nemen om de stikstofdepositie op natuurgebieden te verminderen. De Nederlandse bijdrage aan de stikstofdepositie op Natura-2000 gebieden is circa 60%. Daarvan komt circa 20% vanuit verkeer, industrie en consumenten. De overige 40% komt vanuit de veehouderij. Om tot substantiële emissiereducties te komen wordt met name naar de veehouderij en het verkeer gekeken. ReFerm is de oplossing voor een toekomstbestendige Nederlandse landbouw.
Ondanks dat de Nederlandse landbouw sinds 1990 haar stikstofuitstoot al met 65% heeft verminderd, dient deze de komende jaren nog verder te worden teruggedrongen. Uitkopen en onteigenen van boeren is een van de stikstofscenario’s van het kabinet voor het aanpakken van de stikstofproblematiek.
De kosten van dit uitkoopscenario zijn geraamd op 17 miljard euro, onnodig veel volgens Ekwadraat en HoSt. Met 1 miljard euro overheidsinvestering in een beschikbare en bewezen technologie, een fractie van de begrote kosten van het uitkoopscenario, kan bij de helft van de Nederlandse melkveehouderij de huidige stikstofuitstoot met meer dan 50% worden teruggedrongen.
Door slechts 5% van het Nederlandse stikstofbudget van 17 miljard euro te investeren in technische aanpassingen en het realiseren van groen gasinstallaties bij 50% van alle Nederlandse veehouders is voldoende voor het grotendeels behalen van de totaal gewenste stikstofreductie in Nederland. Dit resulteert in:
- Circa 70% van de stikstofreductiedoelstelling
- Circa 107% van de CO2-reductiedoelstelling in de landbouw
- Circa 25% van de groen gas doelstelling voor 2030*
*Uitgaande van alleen groen gas productie. Ook biogaslevering of elektriciteit zijn mogelijke energiedragers uit een monovergister. Bekijk de verschillende scenario’s in onze tabel.